+ Viktig förkunnelse av Sigvard Svärd!

Det är inte bara dopsynen som är förändrad. Många villolärare, som försöker underminera Guds verk, har nästlat sig in i olika sammanhang, tyvärr....

Dagen 28/09-2011 publicerar en artikel av Sigvard Svärd:

"Förändrad dopsyn i Pingströrelsen"

"Jag kommer att erbjuda en gemenskap - Gullbergsmötet - där endast bibliskt dop kommer att förkunnas och praktiseras, skriver pingstpastorn Sigvard Svärd.


Under måndagen i årets Nyhemsvecka (20/6) deltog jag i ett seminarium som behandlade dop och medlemskap i Pingst (pingstsamfundet). Det var inte svårt att uppfatta, genom vissa inlägg iseminariet, att vi nu kan tala om en pingströrelse med förändrad dopsyn.

 

Sanningen är den att den pingströrelse i Sverige som förr benämndes "Pingstväckelsen", i dag spretar i uppfattning om vad Bibeln lär rörande dopet i vatten.

 

Flera pingstledare/teologer/pastorer är inte längre övertygade om att trons dop genom nedsänkning är den enda rätta. Numera menas det att pingstvänner i enhetens och kärlekens anda, ska erkänna olika så kallade "doptraditioner", vilket hade varit läromässigt omöjligt att hävda under "Pingstväckelsens" tid, men också fram till 1990-talet inom "Pingströrelsens" led. Bibliskt dop kunde då och i dessa församlingar endast ske på ett sätt.

 

Att jag skriver i denna sak är inget nytt. Dagen publicerade en artikel av mig under Nyhemsveckan 2005 (22/6), med rubriken "Tragiskt att pingströrelsen inte håller fast vid troendedopet". Där menade jag bland annat att Pingst inte uppmuntrar församlingarna att hålla fast vid det baptistiska dopet, och att det nu inom Pingst sker en glidning bort från hur vattendopet är beskrivet i Nya testamentet, samt att det i förlängningen kanske måste till en ny döparrörelse i Sverige.

 

Jag var inte närvarande men fick höra i efterhand att dåvarande föreståndaren för Pingst, pastor Sten-Gunnar Hedin, i ett förmiddagsbibelstudium hänvisade till min artikel i Dagen, med orden att jag har fel.

 

Jo, nog har det skett en förändring i pingströrelsen i fråga om dopet i vatten. När barn- och tonårsmaterialet "Leva Med Bibeln" togs fram i samarbete med Pingstförsamlingarnas Ungdomsarbete i början på 1980-talet, var jag ombedd att granska och bearbeta en del faktatexter. I handledningen för 11-13 åringar är undervisningen om dopet kristallklart hämtad från Skriften; med tro på Jesus, ner i mycket vatten.

 

Vilken skillnad mot summan av det skrivna om dopet i ledarmaterialet för tonårsgrupper och konfirmandundervisning "På Spaning", ett samarbete mellan ungdomsförbunden inom Evangeliska Frikyrkan, Baptisterna, Pingströrelsen och Alliansmissionen, utgivet på Libris 2003.

 

Då räckte inte min "gamla" dopförkunnelse till. Tillägg som "dubbel dopsyn", "gammal tradition", samt följande passus kom att skrivas in: "detta studium måste givetvis ske i en ton av ödmjukhet och respekt för kristna som genom bibelstudium och reflektion kommit till en annan övertygelse".

 

Det hänvisas i dag då och då också inom pingstsammanhang till den judiska omskärelsen när dopet ventileras. Men alla förebilder i Bibeln till det kristna dopet i vatten, visar ju entydigt på mycket vatten och fullständig översköljning/nedsänkning.

Då omskärelsen omnämns i samband med dop (Kol2:11), är det inte små barn som ställs i fokus, utan vad omskärelsen av en pojke innebär: hela förhuden på könsorganet opereras bort så att ollonet blir helt frilagt.

 

Vad som sker i dopet är alltså att hela "den syndiga kroppen" begravs och ett rent liv uppstår. Här ska vi således inte tänka på pojken rent fysiskt, utan det som i dopet sker inombords, i hjärtat. Vi ska prisa Gud för det som andligt sett avlägsnas och frigörs.

 

För mig blir det väldigt märkligt och sorgligt att teologer och pastorer inom dagens pingströrelse, med ansvar för den bibliska läran om tro och dop, vill och vågar träda inför Guds ansikte med förändrad dopsyn, snart kanske också med förändrat sätt att "döpa".

 

I samband med artikeln i Dagen 2005 startade jag på nätet den teologiska hemvisten Ur-Baptistisk Pingst. Flera pastorer och teologer inom Baptism och Pingst har under åren anslutit sig, vilket jag glädjer mig åt och är tacksam för visat förtroende.


Men med tanke på "En pingströrelse med förändrad dopsyn", måste jag på grund av min Gudskallelse, mitt samvete och ett antal pingstvänners önskemål, ta steget och i Nordstan Göteborg, i och kring Centralstationen, under namnet "Gullbergsmötet", erbjuda en kristen gemenskap där enbart bibliskt dop kommer att förkunnas och praktiseras, åtminstone så länge jag är ansvarig.


Det går inte att vänta längre. Om det är en del i en ny döparrörelse/pingströrelse i Sverige, har jag i nuläget inget svar på. Det vet bara Gud.


De fyra frihetsvärden som kännetecknade den urkristna församlingen i Nya Testamentet, och som jag vid tre tillfällen inför framväxten av Pingst framförde i rikssamlingar i Stockholm och Mullsjö för pingstpastorer och ledare, att vi borde beakta innan beslut fattades, får även vara riktmärken för "Gullbergsmötet":

 

1. Ingen statlig inblandning,

2. Fri från riksstyrelse,

3. Anslutning genom frivilligt troendedop,

4. Frihet från synd genom Jesus Kristus

 

(jfr. professor Gunnar Westins bok "Den kristna friförsamlingen genom tiderna", Westerbergs förlag 1954).

 

Debatt

Sigvard Svärd, pingstpastor
......................................................................................

LÄNK till Baptistisk Pingst:

http://www.urbaptistiskpingst.se/
..................................................................................................................
..................................................................................................................

Tråden följs upp på Aletheia under "Bo Hörnbergs andliga testamente":

http://aletheia.se/2008/09/24/bo-hornbergs-andliga-testamente/comment-page-9/#comment-206883
...........................................................................................

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=278692

Kommentarer
Postat av: S-E Sköld

Om Pingströrelsen skulle hitta tillbaka till sin gamla älvfåra, skulle det betyda oerhört - oöverblickbart - mycket för vårt folk; för tiden och för evigheten.



F.n. leds rörelsen av blinda ledare, som egentligen varken ser eller hör, vad Anden säger -och vill göra dem uppmärksamma på.

2011-09-30 @ 15:22:59
Postat av: Jonas

Jag håller med om att vissa är omedvetet eller medvet otydliga i fråga om andra dop än det som sker som litet barn. Endast troendedop praktiseras men det uttalas inte om andra dop är nulliteter eller inte. I den meningen är väl Svärds inlägg bra. Däremot är det ju så fel i sak: en sekteristisk uppfattning som först uppkommit för 500 hundra år sedan och som sedan ungefär 100 år sen är pingstkyrkans teologi. Att ett dop som barn är ogiligt har ju inte det minsta Bibliskt stöd. Mer hederligt hade varit att i och för sig erkänna barndopet som giltigt som sådant men själv inte praktisera det för barn som föds in i församlingen. Även om det också är okristligt.

2011-10-01 @ 00:15:13
Postat av: Deborah

Jonas:



Nr.1: först måste vi bena upp begreppet 'kristligt' och 'okristligt' innan vi går in på Bibelns dop-begrepp.



Det är oerhört viktigt att ha kännedom om mysteriereligionernas inflytande, som mystiker genom alla tider har blandat in i den bibliska förkunnelsen.



Mysterierna erbjuder 'frälsning' och 'döper' också men genom ritualer/riter för särskilt invigda som besitter 'gnosis' - kunskap, 'insikt' om själens frisläppande. (?)



Katolicismen tillämpar barndop - som en yttre ritual - för att införliva barnet i systemet och i 'Kyrkans' läror uppblandade med både Ordet och hedendom. Och man menar att detta är att vara 'kristen'. Vilket är inte bibliskt.



FÖR i Skriften handlar ingenting om automatik utan om att MEDVETET samarbeta med Herren i Förbundet.



Således ligger vikten inte vid en from, yttre ritual (dop) utan vikten ligger vid OMVÄNDELSE från synd, KALLELSE till LÄRJUNGASKAP, efterföljd av BEKÄNNELSE på Herren Jesus till TRONS LYDNAD och en begravning av den gamle adam = DOP.



Separat är alltså inte dopet 'centralt' utan HELA DET BIBLISKA FRÄSLNINGSERBJUDANDET med alla delarna är centralt!



Det Nya Förbundet innehåller Lärjungaskapets villkor - till att accepteras av oss till efterföljelse.



Alltså: vi 'dör inte' i dopet - vi 'dör' först på korset och sedan 'begraver' vi vår gamla människa som en akt av LYDNAD, att vi har förstått vad Jesu Lärjungaskap innebär.



Således blir man självklart avskild för Herren - genom att agera i tro, vilket är en medveten handling.



Många som kallar sig 'kristna', för att de är döpta, är inte Herrens Lärjungar.



Det är endast de som är Nya Skapelser, födda på nytt av Anden, och som håller Förbundet genom Trons Lydnad - enligt Ordet.



Dvs. alla som bär Andens frukt - rättfärdighetens frukt. (Gal.5:22)

.............................................



Det som borde vara 'kristligt' är endast en medveten hjärtats Lydnad i Förbundet och inte 'passiva' yttre ritualer (tagna ur sitt sammanhang).



Mvh - Deborah

2011-10-01 @ 10:42:00
URL: http://deborah7.blogg.se/
Postat av: S-E Sköld

En bild av det kristna dopet - det Bibliska dopet - är ett äktenskap mellan man och kvinna. Och Gud har inga tvångsäktenskap, därför står det, att den som "tror" skall låta döpa sig till Kristus.



Att gifta bort barn - t.o.m. spädbarn - förekommer bl.a. inte i vår kultur, och det anser jag rätt, likaså att dopet är frivillig, en medveten handling av en för beslutet vuxen person, och jag tror inte att JESUS vill ha några andra med Sig i dopets grav! än de som följer Honom frivilligt till "sammanvigningen".



Själv skulle jag inte kunna tänka mig, att "gå till altaret" med någon som inte följer mig frivillig dit

och också själv svarar "Ja" på vigselförrättarens fråga.



Hela Bibeln vittnar samstämmigt om att Gud erbjuder - och inte tvingar - Människan till gemenskap: "Den som vill, han kommer"



Ett barn vill ingenting i den frågan.



2011-10-01 @ 19:48:57
Postat av: Deborah

S-E... Mycket fin bild. Och enkel att begripa. Det är just precis vad det handlar om - att medvetet ingå ett Förbund med Herren, där alla bitarna faller på plats. ...Mvh.

2011-10-01 @ 21:20:36
Postat av: S-E Sköld

Det handlar ju inte heller om, vad vi människor tycker och godkänner, utan vad Guds Ord lär, och godkänner.

2011-10-01 @ 23:00:24
Postat av: S-E Sköld

Man kan undra hur de "arma fåren" har det - och får det - när deras herdar är i maskopi med deras fiende, Vargen, och dennes "onda andars läror".



Saken är ju nämligen den, att herdarna är satta, att föra krig mot alla läror som för krig mot själen; d.v.s. falska läror, i förhållande till Guds Ord, Guds vägledning genom "en dyster vildmark".



Kan man f.ö. begära av de läskunniga fåren, att de avslöjar sina falska ledare, genom att bara enkelt sätta sig in i vad Ordet, våra "fötters lykta och ett ljus" på vår sig, lär och helt enkelt avsätter ett ledarskap som inte följer det ljuset!



Guds Ord måste ju vara överställt ledarna, och de skall med andra ord, vara underordnade Ordet, i annat fall leder de fåren i enlighet med sina egna människotankar; har f.ö. tyckt mig lägga märke till, att de har ersatt Andens liv och ledning med allmän hurtighet, som kanske fått människor att tro, att det är Andens spiritualism som de ger uttryck för.



Samfundens Pingst:s dekal "Vi hjälper församlingar att lyckas" är ett falskt påstående och ett hån mot den Hjälpare Gud sänt, Den helige Ande. Ingen människa kan "hjälpa" Den levande Gudens församling.



Vad som händer, är att de leder Guds folk på falska "framgångsvägar"; i strid mot Den Helige Andes -och Ordets vilja.



2011-10-03 @ 08:16:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Kristen Topplista från Jesussajten.se