+ Uppenbarelse eller resonerande?

Timo Lordhems inlägg (föreståndare i Pingstkyrkan, Örkelljunga):

Uppenbarelse eller resonerande?

2Kor 10:4-5

Det pågår en andlig strid hela tiden om våra tankar, här beskriver Paulus hur vi som troende har "mäktiga vapen" som inte är av "köttslig art". De är alltså inte naturliga utan är andliga vapen som Gud har gett oss för att bryta ner de tankebyggnader och allt högt (tankesystem såsom filosofier, lärosatser etc.) som reser sig mot kunskapen om Gud.

Det finns alltså tankesystem, både individuellt och kollektivt som hindrar ljuset från Gud att nå människorna runt oss. (Se även 2Kor 4:4-6) Dessa "tankebyggnader" består av olika resonemang. Det grekiska ordet för "tankebyggnader" kan även översättas med "resonerande". Detta är så klassiskt oss, det var här Adam o Eva gick fel, de resonerade med ormen... Istället för att följa uppenbarelsen de fått av Gud från början.


Det står i 1Tim. 3:15 att församlingen är "sanningens pelare o grundval". Det innebär att alla tankebyggnader vi bygger in våra sammanhang blir en standard för samhället runt omkring oss.

Det är klart att djävulens första attack är inriktad på att försöka få Guds folk att göra som Eva gjorde nämligen att "resonera" fram det vi tycker verkar vettigast utifrån våra sammanhang och vårt förstånd. Hans röst är densamma än idag: Inte skulle väl Gud ha sagt... Nej, Gud kan inte mena det du tror, tänk på osv. Så börjar han inleda Guds folk i ett resonerande så att vi tappar den ursprungliga uppenbarelsen.


Det är just detta Paulus slogs emot: det religiösa resonerandet. Det var detta han ville att Korinterna skulle förstå: detta resonerande var fiendens fäste mitt ibland dem. Frukten kunde ses med all slags omoral som var accepterat mitt ibland dem fast de flödade i alla nådegåvor samtidigt. (1Kor 1:5-7 och 1Kor kap 5)

Paulus går skarpt emot denna acceptans av omoral. De trodde att allt var ok då de ju flödade i bra predikningar och såg alla nådegåvor i funktion. Ändå hade de fallit offer för en acceptans av tankesystem / tankebyggnader som enligt Paulus förhindrade ljuset från Kristus att sprida sitt sken. Om de fortsatt på samma bana hade med tiden fallit av och tappat frälsningen.
Så Paulus skriver i kap 5 hur han bad och mötte med dem i anden. Där fällde han domen över de som levde så illa och uteslöt dem ur församlingsgemenskapen i anden. Detta för att de, om möjligt skulle komma till insikt och så omvända sig. Jag bara undrar hur detta skulle kunna fungera i organiserade ekumeniska sammanhang? Vi lär ju knappast få se några "Paulustyper" flöda i de sammanhangen. Det krävs en sann andlig enhet, byggd på uppenbarelsen om Kristus, för att vi skulle kunna få se något sådant ske.


Idag har mycket av denna typ av resonerande trängt in i våra sammanhang. Vi resonerar och är förstående till den grad att vi tappar uppenbarelsen om Kristus - Han som är sanningen personifierad. Därför är det svårt att få en linje i samhället - vi har den ju inte i våra egna sammanhang.


Paulus skriver i 2Kor 10:6 att när vi (Guds folk) har blivit lydiga (uppenbarelsen och inte resonerandet) kan han näpsa all olydnad, dvs. även den i samhället.

Om vi vill se sann enhet och ett samhälle som genomsyras av Guds ljus... då börjar det med oss som tror. Vi behöver återvända till Ordet och låta oss ledas av Den Helige Ande, både i relationer och i vad som accepterat av Gud så att Guds ljus kan verka ibland oss. Då kommer vi att sprida detta ljus till samhället som förtvivlat söker efter förhållningssätt till allt som tränger på. Gud har svaren och de ges till den som söker Gud och inte resonerar, vare sig med förnuftet eller med "religiösa filosofier".

Timo Lordhem


Kommentarer
Postat av: Sven-Erik Sköld

Brevmail till våra mest inflytelserika pingstledare, över hela landet, sänt 071022,
utan att få något svar -eller reaktion för övrigt.

1 Kon. 18:21 "Hur länge vill ni
halta på båda sidor? Är det HERREN som
är Gud, så följ efter honom; men om Baal
är det, så följ efter honom. Och folket
svarade honom inte ett ord".

Och så till brevet:

Kära bröder, pröva nu detta budskap - i enlighet med Guds Ord - och gärna och helst utan att bli arg på ?pianisten? ? budbäraren - som bara gör så gott han kan.

GUD BERÄTTAR INGA SAGOR FÖR SVENSKA FOLKET, ÖNSKESAGOR ELLER ANDRA.

Sanningens Ande, som är Guds Ande, berättar sanningen för vårt folk, om "synd, rättfärdighet och dom".

Han upplyser oss om vår verklighet, om vår synd - vi kan bara se oss omkring - och om vår enda möjlighet till räddning och om Hans rättsskipning:

GUDOMLIG DOM ÖVER SYNDEN.

Han berättar sanningen om vår verklighet, vår gårdag, vårt nuet och vår framtid. Och Han berättar sanningen om Sin egen Gudomliga verklighet:

Hur Han ser på vår situation.
Han döljer inget som kan vara oss till nytta.

Och nu - som alltid - söker Han efter redskap som kan stå upp för Hans sanningar. Sådana redskap som talar Hans "Ord i sanning" och som inte anpassar Hans Ord och budskap efter människors önskemål eller efter "världens sätt att tänka", utan talar alla Hans sanningar till människorna, oavsett om de vill höra dem eller inte.

Finner Han några sådana tjänare och tjänarinnor? Det är i så fall avgörande för vårt folks framtid. Hittills har Han inte funnit dem inom Pingströrelsens ledarskap, som fortfarande står emot Hans Ords sanningar:

DE OBEKVÄMA.

Som det nu är trampas Guds Ord ned i smutsen;
då det sammanblandas med villoläror av olika slag.

Detta därför att herdarna/väktarna/lärarna/ledarna - inte minst inom Pingst - underlåter att hugga upp rågångarna till alla slags villoläror, som ju är onda andars läror,

utan hellre flyttar gränsrösena, så att villolärorna får plats inom kristenheten, inom kristendomens landområde,

SOM ÄR GUDS RIKES LANDOMRÅDE.

Men inte för alltid kommer detta förhållande att råda: Gud kommer att "resa Sig upp", som på Elia tid, ?i Elia ande och kraft?,

och ha en uppgörelse med alla villoandar/läror och även med ledare som - genom sin underlåtenhet - bidrar till att Guds Ord förfalskas,

det Ord som är sänt till Människornas räddning, så att människorna - Guds avbilder - nu vilseleds.

Guds heliga Ord, som enligt Sitt eget vittnesbörd,
är luttrat i degeln sju gånger.

Ps 12:7 "HERRENS tal är
ett rent tal, likt silver,
som rinner ned mot jorden,
luttrat i degeln, renat
sju gånger".

Vad har Det Ordet med villoläror att skaffa?!

Läs f.ö. gärna hela den psalmen.

GUD VILL HA ETT FOLK VARS LAG ÄR HANS ORD:

2 Kor. 10:6 "Och när lydnaden
fullt ut har kommit till välde bland er,
då är vi redo att näpsa all olydnad".

Rom. 1:5 ?..genom vilken (JESUS KRISTUS) vi har
fått nåd och apostlaämbete för att, hans namn till ära, upprätta trons lydnad bland alla hednafolk".

Lydnad i förhållande till vad?
Svar: Till Guds Ord,

SOM DET STÅR NEDTECKNAT I BIBELN;

genom människor "som drivna av Guds helige Ande
skrev vad som gavs dem från Gud".

Vägen är alltså utstakad,
men vem och vilka
vill gå den?!

På Gud den Högstes vägnar:
Och med mina varma brodershälsningar!

Sven-Erik Sköld

2008-03-19 @ 22:03:41
Postat av: Sven-Erik Sköld

Nyårsbrev/hälsning till samma målgrupp; de mest inflytelserika pingstledarna över hela landet, utan att få något svar eller annan reaktion. Total tystnad är svaret.

Brevet:

Många kristna är säkert beredda, att som Nyårsönskan inför 2008 sätta väckelse i Sverige som allra främst.

Men hur många är villiga att betala priset för den väckelse man önskar? Den kommer inte nerramlande från himlen, utan är beroende av vissa förutsättningar.

Den mest avgörande förutsättning ? enligt min mening ? är att nyckelpersonerna, Ordets tjänare och förvaltare, vågar ställa fram Guds Ords lykta ?där nu mörkret råder?,

det vill säga ute i samhället där folket finns ?som vandrar i mörkret? och av Gud är utlovade att ?få se ett stort ljus?, ?ett ljus som skall skina klart?. Det ljuset har redan kommit - i JESUS KRISTUS - men ändå råder det andliga mörkret i så hög grad i vårt land.

Vad beror det på? Det har sin främsta förklaring i det faktum, att de som har Ordets tjänst -och förvaltarskap om hand, inte ställer fram Ordets lyktor,

knappt ens innanför kyrkväggarna; inte i dess fulla omfattning, det vill säga ?allt Guds rådslut?. Och hur skall då det meniga folket - medlemmarna - våga stå upp för Guds Ords sanningar ute i

samhällslivet, om deras främsta företrädare knappt vågar ställa fram sanningens Ord innanför kyrkväggarna?!

Min personliga tro och övertygelse är, att om - helst alla - Ordets tjänare, förvaltare och förkunnare i det här landet vågade ställa fram Ordets lyktor mitt ute i samhällslivet där människorna finns,

vågade vara salt i förruttnelsen, då skulle ljuset snart ha drivit bort mörkret på alla områden och överta landet:

för att vara ?huvud och inte svans?.

För mörkret har ingen makt med ljuset, men ljuset måste ? för att segra ? ställas fram mitt i mörkret!

Det är först där - i mörkret - vi kan se vad ljuset förmår, i sin fulla kraft! Och det är därtill det är sänt.

Sven-Erik Sköld

2008-03-19 @ 22:21:52
Postat av: Sven-Erik Sköld

Brevmail till Nicklas Piensoho, 071126:

Nicklas Piensoho - min Broder!

Dan. 9:4-10,12 "Jag bad
och bekände och sade:

Ack Herre, du stora och
fruktansvärda Gud,
du som håller förbund
och bevarar nåd mot dem
som älskar dig och
håller dina bud!

Vi har syndat
och gjort illa och varit
ogudaktiga och avfälliga;
vi har vikit av
från dina bud och rätter.

Vi har inte hörsammat
dina tjänare profeterna
som talade i ditt namn
till våra kungar,
furstar och fäder och
till allt folket i landet.

Du Herre, är rättfärdig,
men vi måste blygas,
som vi också nu gör,
vi Juda män och
Jerusalems invånare,
ja, hela Israel, både de
som bor nära och de som
bor fjärran i alla andra
länder, dit du har
fördrivit dem,
därför att de var
otrogna mot dig.

Ja, Herre, vi med våra kungar,
furstar och fäder
måste blygas, därför att vi
har syndat mot dig.

Men hos Herren, vår Gud,
är barmhärtighet och förlåtelse.

Ty vi var avfälliga från honom
och hörde inte Herren vår Guds röst,
så att vi vandrade
efter hans lagar, dem han förelade oss
genom sina tjänare profeterna.

Men han höll sina ord, vad han
hade talat mot oss .."

--

Dessa Gudsord är vad som står emot Er, Pingströrelsens ledare, men som också är vägen framåt för Er: omvändelse och bättring;

till att höra vad Gud
genom Sin Ande säger till Er.

Någon annan väg framåt, finns inte. Men den här finns: omvändelsens väg. Den dugde att vandra på för Daniel, och den duger också för oss.

På Guds uppdrag:

Sven-Erik Sköld
071126

2008-03-20 @ 13:04:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Kristen Topplista från Jesussajten.se