+ UEs 'klassiska kristendom' saknar en judisk Messias.

Reflektion 4 (Ulf Ekmans blogg) om vart han är på väg i det 'kristna landskapet':

UE skriver under rubriken "Att våga vara relevant för mer än en dag" följande (relevant: betydelsefull, viktig, tillämplig, adekvat). Citat: "Det har talats mycket om att det kristna landskapet förändrats i Sverige idag och så tror jag att det är. För ett tag sedan hade jag besök av några kända förkunnare ifrån skilda sammanhang på mitt kontor. Det hade bara kalendermässigt råkat bli så men det såg ut som en tanke och för några år sedan skulle detta inte knappt varit möjligt. Det känns som om vi står inför både härliga och bistra tider. Härliga, eftersom så många troende nu leds samman av Herrens Ande och talar och umgås med varandra mer fritt, men också bistrare tider när man ser vacklande medlemsantal, ökad sekularisering och förnekelse av klassisk kristen tro utmana kristenheten i Europa.

Kristi kropp kan inte vara ett offer för moderniteten. Vi är inte nuets slavar. Vi behöver faktiskt inte heller vara överdrivet "relevanta", i ordets ytliga bemärkelse, utan vi är för alltid bundna till Jesus och hans kropp, kyrkan, till Skriften och Andens tilltal genom historien. Jag hörde någon säga häromdagen:" Kyrkan är bara värd att lyssnas på när den förmedlar det Gud säger." Hon är ju rösten av den som ropar i öknen, alltså av någon annan. Hon är ju inte sin egen röst och för inte sin egen talan."
.........
Kommentar:
.1. Vad betyder 'klassisk kristen tro'? Tittar man på ordet 'klassisk' i ordlistan, så finner man att 'klassisk' står egentligen i motsats till 'kristen':

klassisk1 gammal och välkänd, berömd, uppskattad; ren, tidlös, fulländad, harmonisk 2 antik, från antiken, forngrekisk, fornromersk; traditionsrik, traditionsfylld; traditionell; humanistisk 3 av bestående värde, bestående, mönstergill, förstklassig, mästerlig

kristenkristlig, troende, döpt, from, gudfruktig, tillhörig Kristus

http://www.synonymer.se/?query=klassisk&btnS=Hitta+synonymer
..............
Från ovanstående ser vi, att 'klassisk' betecknar många saker och refererar till Rom och Athen, till en 'klassisk tid' mellan 480-323 FÖRE Kristus, vilket kan bli förvirrande: kristen tro kan visserligen vara 'välkänd' men den är definitivt inte 'forngrekisk' eller 'fornromersk' ...eftersom definitionen av 'kristen' pekar på 'tillhörig Kristus' (Messias), som levde i Judéen.
Däremot passar 'klassisk kristen tro' alldeles utmärkt i den Romersk katolska kyrkans vokabulär - som ju är både 'fornromersk', 'traditionsfylld' och med sin thomiska teologi djupt förankrad 'i antiken' - i Aristoteles och Platon. (UE länkar till Keryx-magasinet på sin blogg, som är katolskt/thomistiskt influerad).
¤ Thomas av Aquino "anpassade Aristoteles filosofiska system till den kristna tron. Aristoteles hade menat att universum var evigt, men att detta hade försatts i rörelse av den första röraren, något som inte samstämde med kristendomens linjära tidssyn, vilken kräver skapelse (därmed även en skapare) och domedag."

http://sv.wikipedia.org/wiki/Thomas_av_Aquino

.............
.2. Den 'klassiska kristna tron' verkar alltså sakna en judisk Messias och Frälsare....För tittar man på definitionen av ordet 'judisk', så passar den kristna tron snarare i denna kategori - ingen kan ju förneka att 'frälsningen kommer från judarna'.....Kan man då förena 'Athen och Jerusalem'? Svar: nej.

judiskmosaisk, hebreisk, semitisk, israelitisk, som hör samman med judarna; israelisk

.................................
.3. Vad betyder att "vi är för alltid bundna till Jesus, och hans kropp, kyrkan (min anm. vilken kyrka?), till Skriften och Andens tilltal genom historien."??? (vilken ande?)
Det står inte så i Skriften att vi är 'bundna till Jesus, kyrkan, Skriften, Andens tilltal genom historien' utan det står skrivet, att....den troende 'är ett Guds tempel' som 'Guds Ande bor i' ('Kristus i mig'), att han/hon skall rannsaka Skriften och låta den Helige Ande undervisa genom Skriften i enlighet med Skriften och inte 'genom historien' (vilken historia?). 
Dessutom måste man 'arbeta på sin frälsning' dvs. hålla förbundet, för om man överger Herrens väg, då kan man gå förlorad. Vi är "frälsta redan nu men inte riktigt än..." Vi varnas för att 'utsläcka den Helige Ande' genom olydnad!

Apg.5:32 "Om allt detta kan vi själva vittna, så ock den helige Ande, vilken Gud har givit åt dem som är honom lydiga."

1Tess.5:18-24 "Tacka Gud i alla livets förhållanden. Ty att ni så gör är Guds vilja i Kristus Jesus. Utsläck icke Anden, förakta icke profetisk tal, men pröva allt, behåll vad gott är, avhåll eder från allt ont, av vad slag det vara må. Men fridens Gud själv helge eder till hela eder varelse, så att hela eder ande och eder själ och eder kropp finns bevarade ostraffliga vid vår Herres, Jesu Kristi, tillkommelse. Trofast är han som kallar eder; han skall ock utföra sitt verk."
 .........
Slutsats: det är inte bara att byta den väg som Herren har befallt oss att gå på utan det gäller att själv se till förbundets villkor, så att vi blir funna ostraffliga vid Jesu Kristi tillkommelse!

Uppb.3:10-13 "Eftersom du har tagit vara på mitt bud om ståndaktighet, skall ock jag taga vara på dig och frälsa dig ut ur den prövningens stund som skall komma över hela världen, för att sätta jordens inbyggare på prov. Jag kommer snart; håll fast det du har, så att ingen tager din krona.

Den som vinner seger, honom skall jag göra till en pelare i min Guds tempel, och han skall aldrig mer lämna det; och jag skall skriva på honom min Guds namn och namnet på min Guds stad, det nya Jerusalem, som kommer ned från himmelen, från min Gud, så ock mitt eget nya namn. Den som har öra, han höre vad Anden säger till församlingarna."
..............
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=151905


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Kristen Topplista från Jesussajten.se