+ Syndens lag kontra...LIVETS ANDES LAG!

I hopp om att kunna hjälpa alla människor och speciellt ungdomar med att tillämpa den seger som Jesus vann åt oss på korset, vill jag att vi tillsammans studerar Romarbrevets genialiska utläggning om 'köttets korsfästelse' och den nya skapelsens spontana liv 'i Kristus' genom den vila som vandring efter Anden ger dvs. 'inte längre jag utan Kristus lever i mig'.

Paulus undervisar oss systematiskt och konsekvent om att den som har Sonen, han har livet. Således handlar Romarbrevet om skillnaden mellan den gamle Adam = DÖD och Jesus = LIV.


SYNDENS LAG: universum styrs av lagar. Ingen människa kan upphäva någon lag. Så fort vi går utanför hemmet möts vi av lagar: gravitationen är en lag som verkar hela tiden och vill vi frigöra oss från denna, då måste det till en annan lag. Aerodynamikens lag frigör oss när vi flyger, för den är starkare än gravitationens lag. Har gravitationens lag upphävts? Svar: nej, den verkar hela tiden men påverkar oss inte för tillfället, så länge det finns bränsle i planet. Så fort bränslet tar slut, så träder gravitationens lag i kraft och vi faller till marken som stenar...Likadant med syndens lag som verkar i 'dödens kropp'. Vi är behäftade med döden och i våra lemmar verkar en annan lag: 'syndens och dödens lag'.

Vi måste se detta! Inga egna ansträngningar, tankar, meditationer eller avgudar kan frigöra oss från 'syndens och dödens lag' - så fort vi inser budskapet i Rom.6 att: Vi vet ju detta, att vår gamla människa har blivit korsfäst med honom, för att syndakroppen skall göras om intet, så att vi icke mer tjäna synden. Ty den som är död, han är friad ifrån synden. - men snubblar över Rom.7 genom att försöka göra det goda som vi inte förmår, då aktiverar vi bara 'syndens lag'. OM vi är 'döda' = 'korsfästa' med Jesus, så agerar vi inte längre! Den som är 'korsfäst' gör ju ingenting - vi kämpar inte ens mot frestelser utan vi överlåter oss till Herren, det är Han 'i mig' som står emot, eftersom det är en annan LAG som har trätt in genom att min ande blev pånyttfödd så att Kristi Ande 'Kristus i mig' kan bära mig igenom! Hallelu'jah! Vilken frid!


LIVETS ANDES LAG: om vi vandrar efter Ande och inte efter 'köttet', då vilar vi i den vetskapen, att Livets Andes Lag verkar spontant i oss (Rom.8) Det är Herrens verk. Således gör vi ingenting utan bara överlåter oss till Herren genom tro. 'Köttet' förmår inte och skall inte heller bli mera 'heligt, rättfärdigt eller rent'. Det finns bara en enda väg för den gamle Adam - 'korsfästelse' tillsammans med Herren, 'begravning i dopet' - in i graven alltså med vårt gamla 'kött'! Vi är dömda och domen är verkställd på korset för alla de som vill vandra i Anden, i lydnad. Genom tro blir inte vi 'rättfärdiga' i vårt gamla 'kött' utan det är Herren som bor i hjärtat som ÄR 'min rättfärdighet'.

Herren 'är mitt tålamod, min renhet, min frid'! Inte längre lever jag utan Kristus lever i mig! Jesus har befriat oss från oss själva!

.............

Rom 4:1 Vad skola vi då säga om Abraham, vår stamfader efter köttet? Om Abraham blev rättfärdig av gärningar, så har han ju något att berömma sig av. Dock icke inför Gud. Ty vad säger skriften? "Abraham trodde Gud, och det räknades honom till rättfärdighet."

Den som håller sig till gärningar, honom bliver lönen tillräknad icke på grund av nåd, utan på grund av förtjänst. Men den som icke håller sig till gärningar, utan tror på honom som gör den ogudaktige rättfärdig, honom räknas hans tro till rättfärdighet.

.............

Rom 5:8 men Gud bevisar sin kärlek till oss däri att Kristus dog för oss, medan vi ännu voro syndare. Så mycket mer skola vi därför, sedan vi nu hava blivit rättfärdiggjorda i och genom hans blod, också genom honom bliva frälsta undan vredesdomen. Ty om vi, medan vi voro Guds ovänner, blevo försonade med honom genom hans Sons död, så skola vi, sedan vi hava blivit försonade, ännu mycket mer bliva frälsta i och genom hans liv.

.............

Rom 6:2 Bort det! Vi som hava dött från synden, huru skulle vi ännu kunna leva i den? Veten I då icke att vi alla som hava blivit döpta till Kristus Jesus, vi hava blivit döpta till hans död? Och vi hava så, genom detta dop till döden, blivit begravna med honom, för att, såsom Kristus uppväcktes från de döda genom Faderns härlighet, också vi skola vandra i ett nytt väsende, i liv. Ty om vi hava vuxit samman med honom genom en lika död, så skola vi ock vara sammanvuxna med honom genom en lika uppståndelse.

Vi veta ju detta, att vår gamla människa har blivit korsfäst med honom, för att syndakroppen skall göras om intet, så att vi icke mer tjäna synden. Ty den som är död, han är friad ifrån synden.

..............

Rom 7:4 Så haven ock I, mina bröder, genom Kristi kropp blivit dödade från lagen för att tillhöra en annan, nämligen honom som har uppstått från de döda, på det att vi må bära frukt åt Gud. Ty medan vi ännu voro i ett köttsligt väsende, voro de syndiga lustar, som uppväcktes genom lagen, verksamma i våra lemmar till att bära frukt åt döden.

...............

Rom 8:3 Ty det som lagen icke kunde åstadkomma, i det den var försvagad genom köttet, det gjorde Gud, då han, för att borttaga synden, sände sin Son i syndigt kötts gestalt och fördömde synden i köttet. Så skulle lagens krav uppfyllas i oss, som vandra icke efter köttet, utan efter Anden.

Ty de som äro köttsliga, de hava sitt sinne vänt till vad köttet tillhör; men de som äro andliga, de hava sitt sinne vänt till vad Anden tillhör. Och köttets sinne är död, medan Andens sinne är liv och frid.

Köttets sinne är nämligen fiendskap mot Gud, eftersom det icke är Guds lag underdånigt, ej heller kan vara det. Men de som äro i ett köttsligt väsende kunna icke behaga Gud. I åter ären icke i ett köttsligt väsende, utan i ett andligt, om eljest Guds Ande bor i eder; men den som icke har Kristi Ande, han hör icke honom till. Om nu Kristus är i eder, så är väl kroppen hemfallen åt döden, för syndens skull, men Anden är liv, för rättfärdighetens skull.

Och om dens Ande, som uppväckte Jesus från de döda, bor i eder, så skall han som uppväckte Kristus Jesus från de döda göra också edra dödliga kroppar levande, genom sin Ande, som bor i eder.

............................
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=161500


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Kristen Topplista från Jesussajten.se