+ Keruberna på nådastolen och deras starka symbolik.

Vikten av att läsa det Nya Förbundet i ljuset av Torah och TaNaK - det är att läsa uppenbarelsen i det rätta, hebreiska sammanhanget, eftersom 'summan av Guds Ord är sanning'. Man måste läsa Skriften i kontext - dvs. man måste läsa hela avsnittet om man inte vill utlägga texten, verserna, på ett felaktigt sätt.

KERUBER var inte gjorda till för att tillbes: låt oss studera hela sammanhanget -


2Mos.25:9
"Tabernaklet och alla dess tillbehör skolen I göra alldeles efter de mönsterbilder som jag visar dig. De skola göra en ark av akacieträ, två och en halv aln lång, en och en halv aln bred och en och en halv aln hög. Och du skall överdraga den med rent guld, innan och utan skall du överdraga den; och du skall på den göra en rand av guld runt omkring.
Och du skall till den gjuta fyra ringar av guld och sätta dem över de fyra fötterna, två ringar på ena sidan och två ringar på andra sidan. Och du skall göra stänger av akacieträ och överdraga dem med guld. Och stängerna skall du skjuta in i ringarna, på sidorna av arken, så att man med dem kan bära arken. Stängerna skola sitta kvar i ringarna på arken; de få icke dragas ut ur dem. OCH I ARKEN SKALL DU LÄGGA VITTNESBÖRDET, som jag skall giva dig. Och du skall göra en NÅDASTOL av rent guld, två och en halv aln lång och en och en halv aln bred.

Och du skall göra två keruber av guld; i drivet arbete skall du göra dem och sätta dem vid de båda ändarna av nådastolen. Du skall göra en kerub till att sätta vid ena ändan, och en kerub till att sätta vid andra ändan. I ETT STYCKE MED NÅDASTOLEN SKALL NI GÖRA KERUBERNA VID DESS BÅDA ÄNDAR. Och KERUBERNA SKALL BREDA UT SINA VINGAR OCH HÅLLA DEM UPPÅT, så att DE ÖVERTÄCKER NÅDASTOLEN MED SINA VINGAR, under det att DE HAR SINA ANSIKTEN VÄNDA MOT VARANDRA; NED MOT NÅDASTOLEN SKALL KERUBERNA VÄNDA SINA ANSIKTEN.

Och du skall sätta nådastolen ovanpå arken, och i arken skall du lägga vittnesbördet, som jag skall giva dig. Och där skall jag uppenbara mig för dig; från nådastolen, från platsen mellan de två keruberna, som stå på vittnesbördets ark, skall jag tala med dig om ALLA BUD som jag genom dig vill giva Israels barn."
....
Hebr.9:5 "Därovanpå stod HÄRLIGHETSKERUBER, som överskyggde nådastolen. Men om vart särskilt av dessa föremål är nu icke tillfälle att tala."
...
SYFTET MED keruberna OCH DERAS ANSIKTEN VÄNDA MOT Guds bud i arken var att skapa en symbolik, som visar att HERRENS FOKUS ligger på:

a) VITTNESBÖRDET I ARKEN > Herrens bud
b) NÅDASTOLEN
c) UPPENBARELSEN av Herrens härlighet

Keruberna visade symboliskt, att endast Herrens, vår Frälsares, vilja gäller och att vi skall alltid vända vår vilja, vårt ansikte, vårt tjänande, till Herren och ingen annan.


Hebr.4:14
"Eftersom vi nu har en stor överstepräst, som har farit upp genom himlarna, nämligen Jesus, Guds Son, så låtom oss HÅLLA FAST VID BEKÄNNELSEN. Ty vi har icke en sådan överstepräst som ej kan ha medlidande med våra svagheter, utan en som har varit frestad i allting, likasom vi, dock utan synd.

Låtom oss därför med frimodighet gå fram till NÅDENS TRON, för att vi må undfå barmhärtighet och finna nåd, till hjälp i rätt tid."
...
Jesus är uppstånden i sin kropp: "Gud är Ande och de som tillber Honom skall tillbe i ande och sanning." = Guds Ord är sanning.

Därför skall vi kunna gå fram till nådens tron, för att vi inte längre är UNDER TORAH - som är övertäckt med kerubernas vingar - utan vi är UNDER NÅDEN som är uppenbarad, avtäckt, eftersom Herren har skrivit sina bud i de endast av den Helige Ande pånyttfödda, hjärtan. (= FörbundsVILLKOR!)
.....
Därför kan man inte avbilda Herren Jesus, eftersom Han är Ande, och ingen vet hur Han såg ut - och det är inte det som är det väsentliga.

¤ Det väsentliga är alltså den hebreiska förståelsen av kerubernas symboliska ANSIKTEN och VINGAR:

...att vårt ansikte skall vara vänt mot endast Herren och Hans bud i Ordet = vi borde vara helöverlåtna Herrens tjänare, HÅLLA FÖRBUNDET!

...att vi vilar under Herrens vingar = Herrens nåd skyddar, hjälper oss i rätt tid, efter OMVÄNDELSEN!


Rut 2:12
"HERREN vedergälle dig för vad du har gjort; ja, må full lön tillfalla dig från HERREN, Israels Gud, till vilken du har kommit, för att finna tillflykt under hans vingar."
..........


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Kristen Topplista från Jesussajten.se