Osanning - Olof Djurfeldts artikel 2021-06-22

Pingstkristendomen måste vara äkta

Avjuni 2021 06:20. // Dagen
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.


Själv tillhör jag 
som pingstvän från min ungdom en rörelse som varit framgångsrik, men också marginaliserad inom den kristna världen. Men sedan 1960-talet har pingstkristendomen i spåren av “den karismatiska vågen” haft en stor påverkan på hela den övriga kristenheten. Ofta talar man bland teologer om pingstväckelse i bred mening som pentekostalism.

 

Den klassiska pingstväckelsen var en biblicistisk rörelse som sökte sig tillbaka till urkristendomen som förebild. Den betonar fortfarande det radikala mötet med Jesus som grundläggande för det kristna livet och är centralt evangelisk. Vi tror på Jesus som den korsfäste och uppståndne Frälsaren som förlåter, renar, befriar från synd och ger oss kraft att leva ett liv i hans efterföljd.

Teologisk utbildning räcker inte. Vi bör fortsätta att välkomna också de mer dramatiska av Andens gåvor.

—  Olof Djurfeldt

 

Jag ser det som viktigt att fortsätta att betona vikten av Andens dop för att såväl vanliga medlemmar som ledare ska kunna vittna om Jesus. Teologisk utbildning räcker inte. Vi bör fortsätta att välkomna också de mer dramatiska av Andens gåvor: tungotal, profetia och helande och ge dem rum i vårt församlingsliv. Vi får ännu många vittnesbörd både i Sverige och internationellt om förvandlade liv bland alkoholister och narkomaner och från före detta kriminella.

 

Men låt oss vara vaksamma mot förfalskade andliga yttringar. Allt som är äkta riskerar att bli förfalskat. Inte ens i kretsen av Jesu lärjungar undgick man övermod, maktkamp och förräderi. Inte heller efter pingstdagen var församlingen fullkomlig.

 

Också pingstkristendomen konfronteras på gott och ont med nya tankegångar. Andedopet befriar inte från frestelser. Om Jesus själv står det, att han sedan den helige Ande kommit över honom i dopet vid Jordan, genomgick en 40 dagars frestelseperiod då djävulen ville driva honom till missbruk av de andliga gåvor som han var bärare av. Han vann seger över ondskan, men det händer nu och då att andefyllda förkunnare faller för sådana frestelser både i de stora kyrkorna och bland frikyrkliga väckelsekristna. Vi har också på nära håll sett vad som händer då ledare hamnar i sexuell lösaktighet och försvarar det med grov vantolkning av Skriften. När människor, som borde vara förebilder för andra, gör sig skyldiga till grova synder, är det en stor tragedi.

 

Det stora lackmustestet på äkta andlighet är att hålla fast vid vad som är skrivet. Vi befinner oss för närvarande i en stor press från det sekulariserade samhällets talesmän att acceptera dess normkritik och dess moderniserade syndakatalog. Men i bibeltolkningsfrågor har de inget mandat. Det är klokt att minnas de första apostlarnas regel: “Vi måste lyda Gud mer än människor”. Till exempel kan risken för en ödesdiger teologisk splittring i äktenskapsfrågan bland pingstvänner och övriga väckelsekristna inte förbises. Det har blivit allt tydligare på sistone och jag bävar för konsekvenserna av den pågående omtolkningen."(Slut citat)

............

Mitt svar:

 

Med stor sorg måste detta sägas:

 

Om det stora lackmustestet på äkta andlighet är att hålla fast vid det som står skrivet, så har tyvärr Olof Djurfeldts ord ingen täckning i praktiken.

 

Det är inte våra ord som räknas utan det som finns i hjärtat, och Herren ser bara till hjärtat.

 

Under ca 30-25 år (säkert fler!) osv. profetiska varningar direkt från Skriften som rättesnöre att inte gå i armkrok med avgudadyrkan i den obibliska ekumeniken, har man konsekvent slagit dövörat till syskonens försök att pröva den ”nya” vägen med Guds Ord och bemött dem med förakt.

 

Inte nog med det - man har fattat beslut utan hela Församlingens medgivande. Plötsligt skulle alla acceptera den bedrägliga ”Charta oecumenica” trots klara avstamp från Ordet, och inget gehör för prövning togs emot!

 

Plötsligt fick man läsa i Dagen 2011-05-25 ”Pingstledarna nöjda med historisk Romresa”. !

Se också artikel i Världen idag 2011-06-22 om

 

"Frågetecken i Vatikanbesökets spår” 

https://www.varldenidag.se/debatt/fragetecken-i-vatikanbesokets-spar/cbbkfv!nhvzRHIXTq3sF@xeHMqv2w/

 

Och "Nya frågetecken kring Romresa"

https://www.varldenidag.se/debatt/nya-fragetecken-kring-romresa/cbbkhh!aiG9ArPRcFnGG8su60i4zQ/

 

Man har flyttat råmärkena utan att vanliga medlemmar kunde pröva med Skriften.

 

1 Sam.15:22

”Då sade Samuel: "Har Herren samma glädje i brännoffer och slaktoffer som att man hör Herrens röst? Se, lydnad är bättre än offer och hörsamhet bättre än det feta av baggar. 

 Ty upproriskhet är trolldomssynd och trots är synd och avguderi. Eftersom du har förkastat Herrens ord, har han……”

 

Ef.4:14

”Vi skall då inte längre vara barn som kastas hit och dit av vågorna och som förs bort av varje vindkast i läran, när människorna bedriver sitt falska spel och i sin list förleder till villfarelse. 

 Vi skall i stället i kärlek hålla fast vid sanningen och i allt växa upp till honom som är huvudet, nämligen Kristus. Från honom får hela kroppen sin tillväxt.”

 

Håll fast vid Sanningen!

Guds Ord. 

Inte vandra på dubbla vägar, säger Ordet, för då faller man på en av dem.

 


Lydnad. Trons lydnad.

 

Summan av Guds Ord är Sanning!

 

RSS 2.0