+ "Det är fullbordat!"

Studier i Skriften angående det Nya förbundets syn på "sabbatterna" (plural) - ej att förväxlas med "sabbat" (singular)!: Paulus skriver i Kol.2:16 "Låt därför ingen döma eder i fråga om mat och dryck eller angående högtid eller nymånad eller sabbat [sabbater]. 2:17 Sådant är allenast en skuggbild av vad som skulla komma, men verkligheten själv finnes hos Kristus."
............
Hur mycket kunskap och kärlek till de judiska syskon man än har, så bör vi beakta aposteln Paulus' varning angående "sabbater" (de judiska festivalerna). I grundtexten används det grekiska ordet - σαββατων - (i plural).

Således är de judiska högtiderna (ej sabbaten!) en del av deras ceremoniella förpliktelser och inte en del av den MORALA 'lagen', buden, som gäller universellt. Dessa förpliktelser ålägger man inte 'hedningen', vilket juden Paulus undetsryker här i Kolosserbrevet. Det är en sak att känna till högtiderna (halleluja!) men en helt annan sak, att börja s.a.s. tillämpa dessa högtider för Jesu lärjungar.
..............
Joh.7:21-24 "Jesus svarade och sade till dem: "En gärning allenast gjorde jag, och alla förundrar ni eder över den. Moses har givit eder omskärelsen - icke som om den vore ifrån Moses, ty den är ifrån fäderna - och så omskär ni människor också på en sabbat. Om nu en människa undfår omskärelsen på en sabbat, för att Moses' lag icke skall göras om intet, huru kan ni då vredgas på mig, därför att jag på en sabbat gjorde en människa hel och frisk? Döm icke efter skenet, utan dömen en rätt dom."
.........
Hebr.10:1-3 "Ty lagen innehåller en skugga av det tillkommande goda, men framställer icke tingen i deras verkliga gestalt; därför kan den aldrig genom de offer som ständigt frambäras, år efter år på samma sätt, fullkomna dem som framträda med sådana. Annars skulle man väl hava upphört att offra, då ju de som så förrättade sin gudstjänst icke mer kunde veta med sig någon synd, sedan de en gång hade blivit renade. Men just i offren ligger en årlig påminnelse om synd."
..........
Bara så att man inte ÖVERSKUGGAR kungars Kung och herrarnas Herre......
"DET ÄR FULLBORDAT!"
..............


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Kristen Topplista från Jesussajten.se