+ Grekiska begrepp i bibliskt sammanhang förvirrar.

Ett initiativ av påven, där det är viktigt att se upp för grekiska influenser vid all läsning av Skriften, så att man inte blir förvirrad. Nedanstående inlägg till Olof Djurfeldts artikel belyser de grekiska begreppens problematik och - bara för att man 'läser' Skriften betyder inte, att man kommer att rätta sig efter den!
I samband med Olof Djurfeldts artikel i Dagen, "Demokrati och starkt ledarskap fungerar väl tillsammans", undrar jag:
VAR står det skrivet i Bibeln, att 'demokrati och starkt ledarskap' fungerar väl tillsammans? Ordet 'demokrati' kommer från grekiskan och betyder: 
"(från grekiskans demos, folket, och kratein, styrelse) har bokstavligen den ungefärliga betydelsen "folkstyre". Begreppet ses idag ofta förenklat som synonymt med ett styrelseskick med allmänna och fria val av representanter för folket, som idag råder i de flesta stater i världen."
http://sv.wikipedia.org/wiki/Demokrati
....
Min kommentar: Vid frågan om demokrati uppstår genast en fråga om ...STYRE - MAKT. Någon måste ju styra dvs. ha den LAG-STIFTANDE MAKTEN (t.ex. parlamentet) och en annan DEN 'VERKSTÄLLANDE MAKTEN' (t.ex. regeringen) - vilket i sin tur leder oss till att tala om VAL (t.ex. folket röstar). Så nu tror vi, att det låter bra med demokrati i en Guds församling. Inget kan vara mer missvisande.
I Bibeln är det varken fråga om folkets styre (demokrati) eller om endast Gudsvälde (teokrati), vilket sker först när HERREN Jesus kommer tillbaka:

"Teokrati betyder gudsstyre eller gudsvälde. Teokrati används också om de statsskick under vilket den yttersta politiska makten ligger hos en religiös klass, i allmänhet prästerskapet i statsreligionen, vilken inte ansvarar inför folket utan inför den egna religionens gudom/gudomar eller dylikt. I regel utgår lagstiftningen från religionen ifråga, och tolkningen av de religiösa skrifterna är viktiga vid rättskipning. När det är fråga om ett sådant prästvälde är den korrekta benämningen hierokrati"
http://sv.wikipedia.org/wiki/Teokrati
.....
Vad vi ser från ovanstående, så är det lätt att bli förvirrad i ett bibliskt sammanhang med dessa grekiska begrepp, eftersom Bibeln talar om ett helt annat tänkesätt kring församlingsfrågorna:
Skriften talar om Kropp - ett samspel, en relation mellan HERREN och folket i förbundstanken, där Gud uttrycker sin vilja i det nedskrivna profetiska Ordet (högsta auktoritet, den rätta läran) som hela folket borde acceptera och följa.

Kroppen (församlingen), som består endast av de pånyttfödda av Ruach HaKodesh, den Avskilde (Helige) Ande, troende (lemmar), rör sig med Huvudet HERRENS anvisningar genom Hans Ande i den troendes hjärta, och som Han också efterlämnade efter sig i Ordet. Då blir det genast tal om NÅDEGÅVORNA som skall vara i funktion i Kroppen och inte om 'demokrati'.
I den andliga Kroppen URSKILJER man saker i andevärlden under HERRENS ledning i enlighet med Ordet och under allas prövning - i den demokratiska församlingen TÄNKER man ut saker och följer majoritetsbeslut (som kan gå rakt mot Ordet - därav förföljelse för dem som följer Ordet utan kompromiss).
Den andliga Kroppen byggs upp av lemmarna genom varje andlig GÅVA, som man har fått av HERREN - den demokratiska församlingen övertygas av ledningens ARGUMENTATION (grekiskt tänkande), att rösta på ledningens 'fantastiska visioner' (Guds namn kan åberopas flitigt!) vilka egentligen kan var hur 'köttsliga' som helst....
...
Att tala om starkt ledarskap och demokrati i ett bibliskt sammanhang är missvisande: det äkta, bibliska herde-ledarskapet är inte starkt utan tjänande ödmjukt och lydigt HERREN, Hans Ord, där det första man frågar efter, det är HERRENS sanna profeter som kan avslöja syndens fästen och leda folket till omvändelse, så att TRONS LYDNAD kan återupprättas och...
den troende lärjungen blir "Kadosh L'Adonai" = 'Avskild åt HERREN' och bär framöver 'rättfärdighetens frukt'.
.........
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=155166

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=155302


Kommentarer
Postat av: Sven-Erik Sköld

Den nytestamentliga församlingen leds av Kristus, som är församlingens ``huvud´´. Kristus i Sin tur, har särskilda ``kanaler´´ (andligt utrustade människor, apostlar, profeter, herdar, lärare, evangelister m.fl. som finns med i den s.k. ``äldstekåren´´, som är församlingens ledning)



genom vilka JESUS UPPENBARAR Sin vilja för -och med församlingen, församlingskroppen, som ju är HANS KROPP, Hans ställföreträdande kropp på jorden; och kroppen i sin tur reagerar som helhet på de olika förslagen, framlagda av äldstekåren och grundade på uppenbarelser i någon form; och givetvis stödda och bekräftade av Bibeln: d.v.s. inte motsagda av Skrifterna.



Det är alltså församlingen, församlingskroppen, som helhet, som alltid har det avgörande ordet. Och om den kroppen - av byggnadsmännen/ledningen - är uppbyggd på ett Bibliskt sätt, utgör den ett mycket finmaskigt nät, som inte släpper igenom Satans list på en enda punkt. Till det är den alltför väl utrustad!

2008-07-06 @ 16:50:29
Postat av: Ted

Det är ju lite svårt då nya testamentet är skrivet på grekiska.

2008-07-24 @ 13:13:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Kristen Topplista från Jesussajten.se